Sabies que la petjada ecològica de l'economia espanyola és molt més gran que la superfície de l'Estat espanyol? Això vol dir que es necessiten més recursos que els existents per a continuar portant el ritme de vida actual. Una situació clarament insostenible.
Segons l'informe més recent de World Wildlife Fund (WWF), conegut com a "Planeta Viu", la població mundial requereix el consum equivalent a 1,8 planetes si es manté l'actual ritme de consum. En l'última dècada, aquest indicador ha augmentat en un 0,3. Aquest fet representa una forma impactant d'expressar que els humans estem utilitzant els recursos del planeta més ràpid del que es poden renovar. Per a mesurar aquesta situació, s’usa la petjada ecològica, un indicador de sostenibilitat que va ser ideat en els anys noranta per William Rees, professor de la Universitat de Toronto (Canadà), i el seu alumne Mathis Wackernagel.
La petjada ecològica és un terme que fa referència a la mesura de l'impacte ambiental que genera l'activitat humana sobre el planeta i el medi ambient.
Aquesta mesura es calcula avaluant la quantitat de recursos naturals que s'utilitzen per a produir els béns i serveis que consumim i la quantitat de deixalles i emissions que generem.
Conèixer la nostra petjada ecològica és de summa importància, ja que ens permet saber i mesurar l'impacte del nostre consum i activitat en l'entorn natural. Podem comprendre la interconnexió dels sistemes naturals, a més de saber com les nostres accions afecten la biodiversitat. D’aquesta forma, podrem prendre mesures per reduir el nostre impacte en l’entorn natural i contribuir a frenar el canvi climàtic.
La finalitat és reduir el nostre impacte i viure de manera més sostenible i ètica. Per ajudar-nos en aquest repte, existeixen eines i mesuradors de petjada ecològica que ens permeten calcular la nostra petjada i ens insten a reflexionar sobre el nostre impacte. Aquestes eines solen estar disponibles en línia i són fàcils d'usar. El seu funcionament és senzill, hem d'introduir informació sobre els nostres hàbits: el consum d'energia, la quantitat de quilòmetres recorreguts, el mitjà de transport emprat, el nostre consum d'aliments, algunes dades sobre el nostre habitatge i altres dades similars que influeixin en la nostra petjada ecològica. Aleshores, l’eina calcula el nostre impacte. Pots accedir a diverses calculadores de petjada ecològica aquí.
Afortunadament, existeixen moltes maneres de poder solucionar aquest problema mitjançant petites accions en el nostre dia a dia i aportar el nostre gra de sorra en la reducció de la petjada ecològica. Aquestes són algunes de les pràctiques més efectives:
L'agricultura local i de proximitat és una forma de producció agrícola que està creixent a tot el món. Aquesta forma de producció té com a objectiu reduir la petjada ecològica associada amb el transport d'aliments i fer costat als productors locals.
L'agricultura de proximitat es recolza en la premissa que els aliments han de ser produïts el més a prop possible d'on es consumeixin. Això significa que els aliments no han de ser transportats llargues distàncies per a arribar al seu destí final. A més, s'ha de garantir l'accés dels consumidors a productes produïts en zones pròximes a la seva ubicació. En reduir la distància que els aliments necessiten viatjar, es redueix la quantitat d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle associats al transport.
Amb aquesta acció, no només reduïm la petjada de carboni, sinó que l’agricultura local i de proximitat també té altres beneficis pel medi ambient. Com que els productes són produïts a la zona, els aliments que es conren acaben sent molt més sostenibles, a més de permetre l’ús de tècniques de cultiu que minimitzen els pesticides i fertilitzants sintètics. Tot aquest conjunt d’accions ajuda a reduir la contaminació de l’aigua, de l’aire i, en definitiva, contribueixen a un millor medi ambient.
Un altre benefici de l'agricultura de proximitat és que fomenta el suport dels productors de locals. En comprar productes del nostre entorn, estem ajudant a mantenir una economia local forta i sostenible.
Consumir productes de temporada no només és una manera de respectar els cicles naturals, sinó que també pot tenir un impacte positiu en la nostra petjada ecològica.
Quan comprem aliments que no són de temporada, és probable que aquests hagin estat produïts en hivernacles i transportats des de llocs molt llunyans, fet que provoca un augment de la quantitat d'energia i emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. En canvi, quan consumim productes de temporada, no només donem suport a la producció local, sinó també reduïm l'impacte ambiental del transport d'aliments.
És important tenir en compte que els productes de temporada poden variar segons la ubicació geogràfica. Per exemple, a la primavera podem trobar espàrrecs, pèsols, maduixes i enciams; mentre que a la tardor podem gaudir de pomes, carabasses, remolatxes o mandarines. És aconsellable informar-se i conèixer quins aliments podem consumir en cada època de l'any en el nostre lloc de residència.
A banda que consumint productes de temporada, reduïm la petjada ecològica; els productes que consumim acostumen a ser molt més frescos i saborosos, ja que es recol·lecten en el moment just de maduresa.
El malbaratament alimentari es refereix al desaprofitament d'aliments que podrien haver estat consumits, però que són rebutjats per diferents raons. Això genera un impacte molt significatiu en la petjada ecològica i el medi ambient, ja que contribueix al desaprofitament de recursos naturals. Per exemple, l'aigua i l'energia necessàries en la producció d'aquests aliments que no es consumeixen.
Per a reduir el nostre malbaratament alimentari, és clau tenir present la importància d'aprofitar al màxim els aliments que tinguem disponibles. Això es pot posar en pràctica a través de la planificació dels àpats, l'emmagatzematge adequat dels aliments i l'aprofitament de sobres, entre altres. D'aquesta manera, s'evita tirar a les escombraries menjar que encara és comestible, es redueix la quantitat de residus generats i no es desaprofiten els recursos naturals que s'han emprat per a la seva producció.
L'ús excessiu de plàstics i altres materials no biodegradables ha generat un greu problema en els entorns naturals de tot el món, especialment als oceans. Una gran quantitat dels plàstics que consumim acaben en els rius, mars i oceans del nostre planeta, danyant la vida marina i afectant la salut dels ecosistemes.
Els envasos de plàstic i altres materials no biodegradables generen residus que triguen dècades o fins i tot segles a descompondre's. Per aquesta raó, són molts els negocis que han començat a adoptar solucions més sostenibles, com l'ús d'embalatges biodegradables i compostables. Aquests materials es descomponen en un termini de temps molt més curt i no generen residus nocius per al medi ambient. En aquest sentit, empreses com a Cal Fruitós estem fent un pas endavant en aquesta lluita en emprar bosses de plàstic compostables i caixes de cartró per a les nostres comandes.
En optar per materials compostables i reciclables, es disminueix l'impacte ambiental del nostre consum alimentari. A més, la producció d'aquests materials més amigables amb l'entorn és menys contaminant que els processos de producció de materials convencionals. Això ajuda a reduir l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle i per consegüent el seu impacte en l'entorn natural.
En el cas de Cal Fruitós, el nostre compromís amb el medi ambient no només es reflecteix en l'elecció de materials sostenibles, sinó també en la nostra filosofia. Apostem per treballar amb proveïdors locals i per afavorir el consum de productes de temporada. Afavorim a l'economia local, mentre reduïm la petjada de carboni en minimitzar els desplaçaments i garantim la màxima qualitat dels nostres productes.
Per a treballar cap a un futur més sostenible i equitatiu per a tots, és essencial que coneguem la nostra petjada ecològica i prenguem decisions formades sobre les nostres accions. El consum d'agricultura local i de productes de proximitat, l'elecció de materials sostenibles o la reducció de nostre malbaratament alimentari són petites accions i decisions que són importants per a protegir el futur del nostre planeta.
A més, per a poder reduir la nostra petjada ecològica és necessari que empreses i consumidors treballin junts i promoguin pràctiques més sostenibles en l'àmbit alimentari. Junts, podem marcar la diferència i treballar per un futur més sostenible per a tots.
05-05-2023