Pa de Sant Jordi

Cada 23 d'abril a Catalunya es celebra la Diada de Sant Jordi, amb llibres i roses inundant tots els carrers. Enguany et portem la recepta perfecta per a acompanyar el dia, Pa de Sant Jordi!

Ingredients:


- 520 g de farina de força
- 350 ml d'aigua temperada
- 20 g de llevat fresc, el premsat, de fer pa (8g si és llevat sec)
- 1 i 1/2 culleradeta de sal
- 2 cullerades soperes de AOVE
- 75 g de sobrassada
- 80 g de formatge ratllat emmental, parmesà...
- 45 g de nous picades
- Si vols pots afegir espècies vàries quan afegeixis el formatge, les nous i la sobrassada. La cúrcuma li aportarà un color més accentuat a la massa de formatge, això al gust.

Preparació:


Un robot per a pastar ens ajudarà molt, però es pot fer manualment. En primer lloc barrejar el llevat amb l'aigua temperada i dissoldre el llevat.
En un bol ampli posa la farina, el AOVE i la barreja anteriorment d'aigua amb el llevat. Quan estigui barrejat afegeix la sal. I pasta uns 10’.
Divideix la massa en tres porcions iguals. Afegeix a una d'elles la sobrassada, a una altra el formatge i a una altra les nous.
Pasta cadascuna d'elles 10’.
En un motlle allargat, d'uns 26 cm de llarg, prèviament engreixat amb AOVE i enfarinat, distribueix la massa de nous a la base.
Si fos necessari, empolvora sobre la superfície de treball una mica de farina.
Divideix la massa de formatge en 5 porcions iguals i realitza cilindres, xurros tan llargs com el motlle triat. Reserva.
Divideix la massa de sobrassada en 4 porcions iguals i fes el mateix, cilindres. Reserva.
Disposa cada cilindre intercalat damunt de la massa de nous, però abans aplana'ls una mica i comença amb el de formatge, després de sobrassada i així́ successivament fins a acabar amb ells. Junta'ls entre ells, pinzellant-los amb una mica d'aigua, així́ s'uniran.
Deixa uns 50’ en un lloc càlid i tapat.
Preescalfa el forn a 180 °C, disposa una safata on es pugui emmagatzemar aigua, a la base del mateix forn. Això aportarà humitat.
Enforna a 180 °C amb calor a dalt i a baix, sense ventilador. Quan posis el pa, posa un got d'aigua en la safata que has posat en la base i posa el pa en el prestatge més sota del forn.
Enforna uns 45’-55’. Després desmotlla i enforna'l uns 10’ més perquè es dauri.
Retira del forn, deixa refredar i a gaudir.




Recepta feta per @dorcasencolorespasteles